Loading

Всичко което трябва да знаем за Щуката. Къде да я търсим, с какво се храни, как се размножава,какво ловува и други. Ако обичаш да ловиш щука, вярвам, че тази статия ти бъде полезна.

Щуката е един от най-едрите хищници в нашите сладководни води . В България почти всички реки, езера и язовири има Щука. А в Еврпопа 80% от езерата може откриете този уникален хищник. И така нека запчнем с това, което вълнува всеки риболовен на Щуката а именно къде да я търсим 🙂

Къде да търсим Щуките

Щуките обичат бавни течения и много растителност. Ако търисте щуки в големи язовири като Батак например, риболва от лодка е много по-успешен. Не казвам, че от брега няма да имате слука,но е малко по-трудно. Прикритието на щуките обикновено е в тревистите места на водоема. Колко повече разтителност има , толкова е по-голям шанса да има щука. Обаче ако търсите Трофеи, трябва да се постарете, защото те се хранят в по дълбокото и на открито, защото няма от кого да се крият в повечето случаи единствената им заплаха са Самите те. Много е важно да знаете, че щуката напада от засада и почти винаги взима на паузата когато водите примамките си. Така че не бързайте с воденето. Щуката може да вирее и солени води, където солеността е сравнително ниска, около 10-12%. Най-много Щука има в северните части на Европа, защото там има много Езера.

Значението на растителността за Щуките

 

По-голямата част от живота на щуката е във водоемите с повече растителност . Когато те са малки, те се хранят с дребни насекоми, които живеят близо до растителността. Тръстиковите лехи не са предпочитаното място на щуката, за разлика от  езера с мътни води. Ако пък разтилеснотта е рядка, щуката използва мътната вода за прикритие. Растителността предлага страхотно скривалище за атака именно защото щуката обича на напада плячката си от засада. Те обичат да стоят неподвижно с часове и просто да чакат, докато дойде насекомо или риба.

Размножаване

Щуката хвърля хайвер през пролетта, в зависимост от температурата. Ако температурата е под 6 градуса по Целзий, щуката няма да може да хвърли хайвера си успешно. Размножаването може дори да бъде прекъснато, ако температурата отново падне и целият процес се отложи.

За да бъде успешно размножаването, щуката се отправя в плитчините, защото те се затоплят по-бързо от по-дълбоките части на водоема в който се намират. Ако тези две  важни условия не са изпълнени, хищникът няма да може да хвърли хайвера си.

В България размножителният период е от 15 Февруари до 30 Април през това време щуката е забранена за риболов.

Първи, мъжките екземпляри усещат как напрежението се покачва и се отправят към плитчините за да чакат женските. Ако мъжкият успее, той остава на същото място, докато следващата женска не мине, за да може да стане баща на още деца. 🙂 По време на хвърляне на хайвера мъжкият и женската плуват един до друг, докато и двамата забавят скоростта. Когато стигнат един до друг, те правят бързо движение напред, където яйцата и семето се освобождават и се сместват. Това действие се  повтаря на всеки 2 минути, докато женската не освободи всичките си яйца. Това може да отнеме до два  часа. Един женски екземпляр око един метър може да побере 250 000 яйца

Как започва животът на Щуката

 

Малките се излюпват след 5-25 дни в зависимост от температурата. Оптималната температура е между 8-15 градуса по Целзий, но те могат да оцелеят между и 4-23 градуса по Целзий.

Когато щуката се излюпи, ларвите са около 8-9 мм и нямат почти никакви плувни способности. И точно тук се намества растителността, именно към не се насочват ларвите на щуката в опита си оцелеят. Там те ще престоят от 5 до 12 дни. През това време се развиват като се хранят, чрез жълтъчната си торбичка.

Какво е менюто на щуката?

В началото храната е ограничена до насекоми и ларви. Когато достигне 9 см, започва да лови по-малки риби и продължава да се храни с риба от този момент нататък. Щуката сама решава с коя риба е най-добре да се храни, в зависимост от това колко енергия трябва да използва, за да я хване. Най-често се насочва към по-голяма плячка, тъй като може да живее от нея по-дълго и да пести енергия.

Изследванията показват също, че предпочита лесна за консумация риба, като шарана, тъй като е по-лесна за преглъщане в сравнение с костура(заради шиповете). Менюто в реките е доста по-различно от това в язвите и езерата, както е описано по-горе.

Учени от Дания са установили, че щуките в реките се хранят предимно с раци в по-младите си години. Когато преминат границата от 40 см, след това те започват да се хранят повече с риба. В реката щуката се храни с шаран, каракуда, костур, пъстърва и какво всички знаем, не са редки случаите и на канибализъм.

Как ловува щуката?

Най-предпочитаният метод за атака на щуката е от засада. Като използва растителността като камуфлаж.  Хищникът изчаква, докато плячката се приближо и бавно се започва да се придвижва към храната си. Когато е точно пред устата и, щуката прави експлозивна атака, при която може да ускори до 20 км/ч.

При отваряне на устата си, се образува вакуум и рибата изчезва за секудни в устата и. Най-често щуката удря плячката си в средата на тялото. Ще се опита да погълне плячката си с главата напред. Щуките пазят територията където се хранят.

Може ли щуката да ловува в тъмна или мътна вода?

 

Зрението на Щуките е основното сетиво за лов. И поради тази причнина много учени се опитаха да докажат тази теория, но се оказзва, че щуките нямат проблеми с намирането на храна в тъмното или в мътна вода. Учените смятат, че Щуката използва страничната си линия, чрез която усеща движенията и вибрациите, за да открият плячката си. Какво вече знаем Щуката обича прикритието и мътната вода е използваната както прикритие за да се промъкнат по-близо до плячката си.

Кога е най-активна Щуката

През лятото, когато температурата на водата се повишава, щуката е най-активна до изгрев слънце. Тогава когато температурата на водата е най-ниска и именно за това и е много важно да пропускаме сутрешното кълване. Това е частта от деня, през което Щуката търси храна. Щуката е активно и при много ниски температури, например от 0-2 градуса по Целзий.  През зимата щуката е в по-дълбоките части на дадения водоема. Там водата е малко по-топла обикновенно остават в този воден слой  до пролетта, когато започва хвърлянето на хайвера.

Врагове на щуката

 

Щуката няма много врагове, тъй като е най-големият сладководен хищник след Сома , но все пак са уязвими. Най-голямата им заплаха са те самите. Една женска щука с дължина око метър може да изяде 4 от своите братя и сестри с размер до 42, 55, 62 и 74 см.  Корморанът и чаплата също са врагове , докато щуката достигне определен размер. Корморанът без проблем преглъща щука, докато достигне 40 см.

Надявам се, че статията ти е била полезна! Ако желаеш може да оставиш коментар под статията, за да споделиш своето мнение.

Ние предлагаме Въдици,Макара, изкуствени примамки,влакна и аксесоари подходящи за риболов на Щука, които може да разлегдаш тук

До скоро,

Васко

Подобни статии

Един коментар

  1. Пламен Николов каза:

    Благодаря, добре е да се знае повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *