В тази статия ще ви разкажем за един от най – известния бранд на риболовни макари, a именно Daiwa. Тук ще опишем всичко, което трябва да знаете за  тях включително и обозначенията по макарата.

И така да започваме : )

ПЪРВИТЕ 2 ЦИФРИ СЛЕД ИМЕТО НА МОДЕЛА НА DAIWA

Това са  размерите на макарата. Например „10“ в 1025 означава, че това макарата е с размер 1000 ; „20“ означава, че е размер 2000, а 25 е 2500 съответно. Обикновено размерът на макарата също означава, че ако размера на макарата е 2000, тогава и  шпулата е размер 2000.

Имайте предвид, че диаметрите на макарата се различават между Shimano и Daiwa. Макарите Daiwa са с един размер по-големи от тези  на Shimano. Например, Daiwa 3000 е равна  на Shimano 4000. Това е важно, ако искате да запазите баланса на вашата комбинация макара и пръчка.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 2 ЦИФРИ

Например “2004”. Това е размерът на монофилно влакно в либри (lbs). В конкретния случай това означава, че можете да навиете (обикновено 100 метра) 0.14mm(4 lbs) монофилно влакно . „25“ означава , че може да навиете 100m 2,5 lbs (0,12мм). „03“ означава 3 lbs(0,16мм) и 100 lbs. Въпреки това, “08” и по-горе означава 8lbs(0.235мм) и 150 метра монофилно влакно. С други думи, вместо да посочи дали макарата е дълбока или плитка, Daiwa предпочита да посочи колко точно линия пасва.

Ако последните 2 цифри са с “PE”, това означава, че размерът на макарата е измерен с помощта плетено влакно по японската номерация. “08PE” означава, че можете да поставите 150 метра от #0,8 плетено влакно. Тук може да разгледате влакната които предлагаме!

АКО ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ЦИФРИ СА „00“

Например размер 2500 – това означава, че е нормална макара (дълбока шпула). Ако цифрите не са „00“, това означва, ,че шпулата е плитка . Колко дълбока ще бъде шпулата е обозначено с последните две цифри.

БУКВА "C" СЛЕД ЦИФРИТЕ

Това е нещо подобно на Shimano, тъй като означава „Compact Body“. Тоест тялото на макарата е с един размер по-малко от това на шпулата. Например, “3000C” означава, че тялото на тази макара е 2500, докато шпулата е 3000.

Защо е важно да го знаеш? – Това значително намалява теглото на макарата докато запазвате капацитета на линията и  DRAG-a на макарате еприблизително същото.

БУКВА "R" СЛЕД ЦИФРИТЕ

Това  означава,че тялото на макара е един размер по-голямо от шпулата. Например, „2500R“ означава, че тялото е с размер 3000 а размера на шпулата е 2500.

Това  означава,че тялото на макара е един размер по-голямо от шпулата. Например, „2500R“ означава, че тялото е с размер 3000 а размера на шпулата е 2500.

Защо е важно да го знаеш –  Това улеснява боравенето с рибата, като същевременно поддържа теглото под контрол.

БУКВИ “H” И “SH” СЛЕД ЦИФРИТЕ

Те означават „High Gear“ и „Super High Gear“ и означават, че с едно завъртане от макарата ще получите повече влакно на макара. Това означава, че борбата с голяма риба ще е по-трудна.

“DH” ИЛИ “W” СЛЕД ЦИФРИТЕ

Това означава, че тази макара има двойна дръжка, което в САЩ е малко популярно.

БУКВА "F" СЛЕД ЦИФРИТЕ

Това означава, че, макарите Daiwa са предназначени за Флуорокарбон – В България не съм сигурен , че някого да ползва подобен тип макара.

БУКВИ “HD” ПРЕДИ ЦИФРИТЕ

Това означава Heave Duty, например HD3500H. Това означава, че макарата е по-издръжлива и има MAGSEALED съчмени лагери(капсуловани лагери с магнитна грес, която е по-издръжлива от обикновенната), както и монококово тяло(използва се при самолето и автомобило строенето), което прави макарата по-устойчива на солена вода и мръсотия.

По-евтина версия на макари със  същата функция се обозначава с буквите „BG“, които обикновено се използват при нискокачествените соленоводни риболовни макари. Те няма MAGSEALED съчмени  лагери, но могат да се почистват ръчно.

“LB” И “LBD” СЛЕД ЦИФРИТЕ

“LB” е съкратено от “Level Brake” и означава  че тази макара е снабдена със лост(или още познат като BITURBO) чрез която може да се контролира DRAG-a на макарата също така означaва, че макарата няма автоматичен режим. Докато с “LBD” се обозначават макарите, които имат и двата режима автоматична сиситема за управление на DRAG-a и ръчна лостова система.

Ако искаш да видиш как точно работи такава макара  гледай това видео

НОВИТЕ МАКАРИ DAIWA “LT”

Daiwa представи линията макари LT през 2018 г. или „Light and Tough“(Лека и здрава), което означава, че тези макари запазват същото ниво на издръжливост, докато значително е намалено теглото им. Това е подобно на технологията CI4+, използвана в макарите на Shimano.

Въпреки това, докато екипът на Daiwa представяше новите си макари реши да промени значението на буквите и цифрите за LT моделите. В близокото бъдеще се очаква макарите  Daiwa  да бъдат изработени по същата тази LT технология. Така, че цялата стара маркировка няма да има значение за LT моделите. Накратко, Daiwa стана по-скоро като Shimano с техните LT макари.

Първо и преди всичко, те спряха да използват обозначението за това колко метра влакно събира дадена шпула. Те преминаха към проста концепция за „плитка, нормална, дълбока“ шпула. Ето пример за нова LT макара – Daiwa 18 Freams LT2500S-XH. Първите две цифри след Daiwa означават едно и също – годината, когато е излязла на пазара. LT означава Light and Tough. След това е различно, така че нека да направим стъпка по стъпка, виж по долу:

КАКВО ОЗНАЧАВАТ 4-те ЦИФРИ

Например „2500“ вече е с размер на макара и ако не е посочено нищо друго. Означава, че и размера на шпулата е 2500. Имайте предвид, че макарите LT имат различни диаметри на макарата подобно като на Shimano.

  • Daiwa LT1000 е 40 мм (Shimano е 42 мм)
  • Daiwa LT2000 е 42 мм (Shimano е 42 мм)
  • Daiwa LT2500 е 45 мм (Shimano е 46.5 мм)
  • Daiwa LT3000 е 48 мм (Shimano е 46.5 мм)
  • Daiwa LT4000 е 51 мм (Shimano е 51 мм)
  • Daiwa LT5000 е 54 мм (Shimano е 54 мм)

БУКВИ “FC” И “QD” ПРЕДИ “LT”

“FC” –  означава „Finesse Custom“ и разполага с по-лека дръжка и няма MAGSEALED технология в него, което улеснява въртенето, но намалява издръжливостта на макарата.

„QD“ означава “Quick Drag” и означава, че можете да включвате и изключвате а Drag-a напълно.

БУКВИ “D“, “S” ИЛИ “SS” СЛЕД 4 ЦИФРИ

 

„D“ е за дълбока шпула (пиета още за нормален размер когато говорим за риболовни макари )

„S“ е за плитка шпула

„SS“ е за супер плитка шпула

БУКВА “C” СЛЕД ЦИФРИТЕ

Например, LT2500-С означава, че макара е Compact Body с един размер по-малко тяло в сравнение с макарата. Макарата LT2500-С ще има тяло с размер 2000 и шпула с размер 2500.

P“, “H” и “XH” СЛЕД ЦИФРИТЕ

„P“ означава Power Gea – Нормално предавателно число

„H“ означава High Gear – Бързо предавателно число

„XH“ е Extra High Gear – Екстра бързо предавателно число

При по- нискато предавателно число означава, че макарата ще навие по-малка влакно за 1 оборот на шпулата, но борбата с рибата ще е по-лесна. Скоростта на завъртане при един оборот при Daiwa макарите е обозначена по следния начин: P > нормално (нищо не е посочено) > H – бързо > XH – екстра бързо.

Нормална предавка означава (P), че едно завъртане на дръжката макарата ще направи от 5 до 5,4 оборота. Това е добре познатото на всички риболовци предавателно число   5.0:1 (същите правила важат и за Shimano макарите)

ТУК може да разгледаш и нашите предложени за макари

Историята на Salmo

Loading

Историята на примамките Salmo е една от тези за истински успех в риболовния бизнес. Собствениците на компанията Пьотр Пискорски и

Read More »

Вземи 10 лева Отстъпка

Кликни на бутона ако искаш ваучер за 10лв отстъпка при поръчка на над 100 лева.

Линка ще се отвори в нов прозорец.

0