Loading

Историята на примамките Salmo е една от тези за истински успех в риболовния бизнес. Собствениците на компанията Пьотр Пискорски и Радослав Заворски са били колеги в университета и завършват ихтиология преди повече от 20 години.

Дипломирането им е във време на изпитания за Полша, тъй като тя е била на прага да се отдели от Съветския блок и да стане независима държава.
Докато страната е все още в Съветския блок Пьотр и Радослав – вече женени и с деца, получават по 25$ месечна заплата и започват да се чудят как да си осигурят допълнителни доходи.

Започват да продават ръчно изработени примамки на приятели, а когато пада желязната завеса, те решават да превърнат любовта си към риболова в нещо повече от хоби.

Мисията на Радослав била да открие материал, който да превъзхожда балсата, която използвали в онзи момент за изработката на примамките.

Изливането на пластмаса в калъпи със сигурност не било скъпо, но нямало начин да се гарантира еднаквост на характеристиките на отделните примамки.

Но Радослав не се отказал и продължавал упорито да търси решение на въпроса. И успял – открил нов начин за производство на примамки чрез използване на плътна мемори пяна.

Той бил наясно, че това ще бъде истинско предизвикателство, тъй като трябвало да създаде собствено съединение от различни елементи, за да произведе пяна, която едновременно осигурява плътност и висока издръжливост на всяка примамка.

За съжаление обаче много американски фирми също открили новата технология. Радослав и Пьотр обаче се възползвали от недостатъка на тялото на примамката – то било много трудно за оцветяване.

За американските компании времето, което се изисквало за оцветяване на примамките, било неоправдано. За американския потребител харченето на повече от 4$ за примамка било лудост.

Но двамата приятели не се отказали. В импровизираната тест лаборатoрия в апартамента на Радослав двамата пионери в бранша решили, че допълнителното време за процеса на оцветяване на примамките си струва, тъй като без окраска нямало как да се постигне крайната цел, а именно – съвършено тяло, което осигурява едновременно желаната издръжливост и акция.

Една от отличителните характеристики на всички Salmo воблери е и качеството на финалната работа по примамките.

Ето къде се включва и Пьотр – тук той прилага дизайнерските и художествените си умения, за да създаде различен метод за оцветяване, който разчупва традиционните представи. За кратък период Salmo става известна по целия свят заради качеството на изработката и високите стандарти, които се поддържат при производството на продукцията.

Един от проблемите, с които риболовците се сблъскват са малките разлики в уж еднаквите примамки. Проблемът е обобщен в статия на американското списание North American Fisherman, в която риболовец разказва, че когато ходи за риба, тества няколко еднакви примамки, за да установи коя точно ще му свърши работа.

Много професионални риболовци също са принудени да извършват същата процедура, за да открият ,,вълшебната” примамка сред още пет други.
При Salmo всяка примамка се изработва така, че да бъде напълно еднаква със следващата, за да не се налага на риболовеца да се рови из кутията си, докато открие примамката, която наистина работи. Гидове и професионални рибари непрекъснато доказват, че всички примамки на Salmo от дадена серия са напълно еднакви.

Джейсън Мичъл – професионален гид от Северна Дакота използва продуктите на Salmo от много години. Джейсън е на риболов със Salmo около 200 дни в годината и досега не е открил нито една лоша примамка и което е по-важното – притежава примамки, с които е хванал повече от 250 риби и продължават да работят безотказно.

Мичъл твърди, че е прекарвал и по две седмици без да сваля примамките от пръчките. Той е просто изумен от издръжливостта и идентичността помежду им. Ако съвсем случайно загуби някоя от примамките си, просто бърка в кутията и вади втора такава.

Резулататът е абсолютно същият – уловът с втората примамка не се променя ни най-малко. Джейсън е наясно, че много опитни риболовци няма да повярват на думите му, но това ще бъде само защото никога не са използвали Salmo.

Радослав обяснява, че процесът на изработка на примамките е преминал през много промени, за да се постигне необходимото качество.
Въпреки че много други компании са изпозвали същата технология за направата на продуктите, предимството на Пьотр и Радослав е, че те са тествали всяка една примамка в реална среда.

В началото някои са потъвали прекално надълбоко, други не са били издръжливи, трети пък не са имали достатъчна плаваемост.

Тестването им отнемало толкова време, че вместо стотици, те имали чувството, че са проверили хиляди. След почти шест месеца тестове, те най-накрая почувствали, че са изработили правилното тяло.
Следващата стъпка била да се изобрети производствен процес, който да гарантира, че всяко тяло ще притежава същите характеристики като предното и следващото.
Разработването на процес за оцветяване, който да бъде толкова поразителен, колкото изработката на самото тяло, било цял набор от различни предизвикателства.

Пьотр дори собственоръчно рисувал люспичките върху всяка примамка и създал специални цветови модели, които да се приложат за различните примамки ръчно, за да се придаде класическият изглед на Salmo.

Днес сериите продукти, които предлага Salmo, включват огромно разнообразие от воблери. Едни от най-известните са Boxer, Hornet, Minnow, Perch, Fatso и други.

Времето от започване на производство на дадена примамка до нейното пакетиране отнема три месеца. Нищо в Salmo не става прибързано.

Елементите в производството се усъвършенстват до най-малкия детайл и това няма да се промени в бъдеще.
Благодарение на прецизността, която се влага при изработка на продуктите, Salmo се превръща в една от най-бързо развиващите се компании, произвеждащи примамки в света

Нейните продукти се предлагат в повече от 40 страни, а само в Америка продажбите нарастват със 130% годишно.

Може да разгледаш примамките в Нашият Магазин

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *