Loading

Риболовът може да бъде релаксиращ начин да прекараш уикендите си.

Доказано е, че риболовът е едно от най-ценните преживявания на хиляди български семейства.

Всеки спорт обаче има своята опасна страна и риболовът не е изключение.

В риболова  има много остри предмети като метални куки, шила, игли и др., които могат да доведат до инциденти, и риболовът неочаквано може да се промени от приятен ден в кошмарен такъв.

Бурите, ураганите,  и други злополуки, също могат да развалят твоето риболовно приключение.

Ако планираш да отидеш на риболов със семейството или с приятели, съм ти приготвил един списък, за спешни ситуации и как да се подготвиш, за да можеш изправиш пред всеки сценарий.

1) Времето – Преди да стегнеш багажа си и да пътуваш до мястото за риболов, първо провери прогнозата за следващите няколко дни.

Независимо дали ловиш от брега или от лодка, трябва да внимаваш за условията, като например наводнения, бурни движения и потъмняване на небето.

Когато чуеш силни гръмотевици  или  мълнии, трябва незабавно да се отправиш към сушата.

Не забравяй, ако прекарваш дълго време под жаркото слънце може да увреди кожата ти.

Бъди подготвен, като не забравиш да вземеш  слънцезащитен крем, за да избегнеш слънчеви изгаряния.

Трябва да си наясно със симптомите на топлинен удар –   гадене, затруднено дишане, замаяност и неспособност да се концентрираш върху задачите. Подготви запас от вода или течни напитки, за да поддържате хидратация.

2) Остри риболовни съоръжения – Тъй като риболовът включва боравене с много остри предмети, винаги трябва да си готов да лекуваш наранявания, като си заредиш аптечката в колата(ако не си с твоята кола, предупреди шофьора да го направи, защото не се знае)

Ако при инцидент се случи да има кървене , ще ти трябват превръзки, памук или хартиена кърпа.

Ако имаш възможност Носи със себе си своя собствена аптечка.

3) Заплитания – Едно от най -често срещаните препятствия за риболов е това, че твоят такъм  може да се оплете, в  заобикалящите те дървета, клони, храсти  и т.н.

Ако много се оплете по-добре срежи влакното, за да избегнеш по-големи проблеми и часове в разплитане, действай, защото това може да доведе до голяма катастрофа и пълен провал на риболовния излет.

 4) Стръв – Не искаш да останеш без стръв, за да избегнеш това , раздели стръвта в няколко по-малки кутийки. По този начин шанса да се развали всичката стръв е по-малък. Пести Червеят  , дори откъснат, все още може да се движи, така че ако ловиш с половин червей все още можеш да примамиш рибата.

Бъди готови да се изправиш пред всеки сценарий, за да предотвратиш провала на риболовното си приключение. Важно е то да мине “по вода” и да отдъхнеш от натовареното ежедневие. 

Имайки предвид всичко това, можеш да се насладиш на дългоочакваното риболовно пътуване безопасно и успешно!

Тези Дребни неща понякога преобръщат целия риболовен излет в един кошмар. Винаги обръщай внимание и на малките неща, защото те са причината за провал на почивката.

Един личен пример – Една събота тръгнахме с приятелката ми (вече ми е жена) към яз. Батак с идеята да си направим пикник и аз да се покажа колко съм добър в скубането на костури. Взехме скарата, купихме свинско вратле, кебапи, студена бира и ладна кола за гаджето, а бе как си му е реда . Отидохме до язовира настанихме се под един бор на сянка, разпънахме софрата……. Греда!

Оказа се, че съм забравил дървените въглища и познай какво ядохме 🙂 НИЩО!! Стана ми тъпо и дори да лових няколко часа, бях разочарован, защото забравих въглищата и се изложих пред мацката :).

За да не изпадате в такива ситуации винаги проверявайте всичко, ако не помните, записвайте си! НАСЛУКА ПРИЯТЕЛИ!

До скоро,

Васето 🙂

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *