Loading

От доста години съм фен на шаранджийския риболов и според мен подготовката за риболов понякога надхвърля по времетраене самия излет.

Планиране на пътуването, изграждане на стратегия, направа на стръв – всичко това са елементи от съвременния шаранджийски риболов. Всичко това за мен е голямо удоволствие, но понякога и голямо главоболие, особено когато трябва да избирам нови такъми.

Смятам, че много шаранджии ще се съгласят с мен, като кажа, че въдицата е най-важната част от такъмите. От въдицата зависи, колко далеч можем да заметнем, но и как ще уморим рибата. От нея зависи, дали ще видим полегнало на дюшечето това, което сме закачили 🙂

Универсална въдица

На всеки е ясно, че такава не съществува. Някои са произведени за далечни замятания на големи водоеми, други са по-добри за малки водоеми. При първоначалния избор трябва добре да помислиш в какви най-често ситуации ще ловиш. Колко ще ти е необходимо да замяташ? За далечни дистанции ти е необходима стройна въдица (с по-високо Т.С.) с бърза Акция.

Какво означават двата най-важни термина при избор на шаранджийска въдица:

* Т.С. (test curve) се обозначава в lb и се измерва с тежестта, която е необходима да сгъне върха на въдицата на 90 градуса спрямо дръжката и.Колкото е по-високо Т.С., толкова въдицата е по-стройна. Казано по просто – Т.С. ни дава информация, КОЛКО въдицата ще се свие под някакво напрежение.

* Акцията на въдицата ни показва, КАК въдицата ще се сгъне когато е поставена под напрежение. Някои шаранджии повече харесват въдици, които “работят” само с върха, докато други харесват да ловят с въдици, които се огъват повече. Ако въдици с еднакво Т.С., но с различна акция, ги поставим под еднакво напрежение, ще видим очевидната разлика в свиването.

С толкова много различни дължини и акции(test curve),да избереш шаранджийска въдица може да бъде истинска главоблъсканица.
За да направим нещата по лесни за избора ти,има няколко ръководни принципа, които би трябвало да те улеснят да направиш правилният избор.

Когато четеш тази статия, моля спомни си, че това е само насока и тяхната дължина и акция(test curve) е винаги ЛИЧЕН ИЗБОР.

Видове Шаранджийски Въдици

* 2.5 lb.

Това е акция, която е идеална за близка до средна дистанция. Когато ловиш на къса дистанция, меката 2.5 либрова пръчка ще поема нанасящите удари на борещата се риба. Това също означава отлична кастинг точност, особенно със стръв за къса дистанция.

* 2.75 lb.

Много популярна акция, която се справя с множество ситуации. Идеална за риболов само със олово или с малки хранилки(method feeders) и ПВА торбички. В правилните ръце, тези пръчки са способни на 100+ ярда. Можете да правите всичко това без страх от откачане. 2.75 лб. пръчка е наистина многостранен инструмент, но на практика е подходящ за риболов от средна до далечна дистанция.

* 3.0 lb

Из между всички акции, това е най-популярната. Превъзходният резерв от мощност прави риболова на дистанция никакъв проблем, дали само с олово или ПВА торбичка. Не се притеснявай от огъването, тези пръчки се огъват до долната секция за да реализират мощта си.В правилните ръце, и с точна настройка, дистанции от над 130 ярда с лекота могат да бъдат достигнати.

* 3.25 lb.

Тази акция е добра за риболов на голяма дистанция или когато положението изисква използването на големи ПВА торбички. Високо многофункционална акция прибавена към избора на акции, със сигурност ще намира своите фенове, и тя често е популярен избор за онези риболовци, които искат един комплект от пръчки за да покрият изискванията на UK и Европа.

* 3.5 lb.

Тази акция е идеална за риболовците, които искат да ловят с голяма стръв и ПВА торбички на лимита на техните кастинг възможности.
С правилен кастинг стил и добра компресия на бланката, могат да бъдат достигнати дистанции от 150+ ярда. С използването на някои 13ft. пръчки, могат да бъдат достигнати и рекордни дистанции от 200 ярда.

Шок лидер

Като напътствие винаги използвайте правилото за безопасност 10x за вашият шок лидер. И така за пример, за 3oz тежест използвайте 30лб. шок лидер, 4oz тежест 40лб. шок лидер. Това са резултати от няколко късания при опити за достигане на максимална дистанция.

Изхвърляща тежест

Дължина Акциа Изхвърляща тежест
(test curve) (1oz = 28.349…гр.)

12’ 2,5 lb 1 – 3.5 oz оптимална 2.5oz
12’ 2.75 lb 1 – 4 oz оптимална 3 oz
12’ 3 lb 1 – 4 oz оптимална 3 oz
12’ 3.25 lb 1 – 4.5 oz оптимална 3.25 oz
12’ 3.5 lb 1 – 5 oz оптимална 3.5 oz
12’6 3.0 lb 1 – 4 oz оптимална 3 oz
12’6 3.5 lb 1 – 5 oz оптимална 3.5 oz
13’ 3 lb 1 – 4.5 oz оптимална 3.5 oz
13’ 3.5 lb 1 – 5 oz оптимална 4 oz

Ако имаш нужда от съвет или просто да поговориш с някого за риболов ние сме насреща! Риболова е нашата страст и сме на линя както се казва “За риболов винаги готов” 🙂

Може да разгледаш и нашият Онлайн магазин

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *