Loading

Начин на Живот на Пастървата

Всички видове пастърви обитават водоеми, задоволяващи техните специфични изисквания.

Много важно и от съществено значение за пъстървите е наличието на голямо количество кислород под повърхността на водата. Проучванията в тази насока доказват, че съдържанието на кислород не трябва да бъде продължително под 9,5 мг/л ( или 7 куб.см/литър ), в следствие на което пъстървата умира.

Съдържанието на кислород е по-високо при буйните реки и потоци с бързеи и водопади, отколкото в спокойните води, където килсорода отслабва, когато температурата и замърсителите се увеличат.

Тези показатели са характерни за високопланинските реки и потоци в подножието на планините, където температурата рядко  превишава  18 градуса, но също така и във водоеми като яз. Доспат например, в които няма бърза вода и температурата понякога надвишава 18 градуса, но наличието на кислород във водата се компенсира от водораслите, които на базата на фотосинтеза произвеждат необходимо количество за съществуването на пъстървата.

Поведение на хранене

Когато Пъстървата се храни активно, разкрива силно териториално поведение, което я кара да атакува всичко, което е в навлязло в нейната територия. В този период,  тя е много лакома с месоядни наклонности, тя няма режим на хранене и се възползва от всички източници на храа във водоема:  червеи, ларви, мухи, водни и земни инсекти, всички видове дребни и малки рибки от други видове…включително и малки пъстърви.

Когато обаче пъстървата е в период на покой, борбата за територия изчезва и може да съжителства без проблем в много малки участъци в сравнение в периода когато се храни.

Избор на място за Риболов на Пъстърва

Местата за риболов са повече или по-малко трудни за локализиране в зависимост от вида на водоема ( много по-лесно е край бързия поток, където са чудесно отбелязани, за разлика от по-голяма река )

В друг случай, местата могат да бъдат разположени на много и различни места, но отговарящи винаги на точните условия и изисквания:

  • Наличието на достатъчно храна, донасяна от течението;
  • Възможността на рибите да се задържат на позиция, без да е необходимо да полагат много усилия в борба с течението;
  • Близостта на място за покой и отдалеченост на стръмни брегове

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *