Loading

Описание и Видове Пъстърви

Пъстървата е хищник, който често проявява агресия, но като се цяло се храни предимно с ларви и насекоми, по-малка част от менюто й е съставено от малки рибки и други гръбначни организми. По реките, тя обикновено чака течението да й донесе храна и не обикаля да я търси. Т.е., трябва да съобразяваме начина на облавяне с това и можем да очакваме висока активност, когато течението носи храна – по-висока вода, често след дъжд.

От всички  риби в нашите сладководни водоеми, пъстървата без  съмнение, е една от най-търсената риба от риболовците.

Както знаем Скоро риболова на пъстърва ще бъде разрешен и много от нас ще са по водоемите именно заради тази Риба даваща страхотни емоции по време на риболов. Риболовът на пъстърва не случайно е толкова интересен за много риболовци, той предоставя,  не само адреналин от риболова на борбените пъстърви, но и дарява риболовеца с невероятните пейзажи на дивата планинска природа. Не е ли,  уникално нещо риболова! 🙂

 Видове Пъстърви

Тялото на пъстървата е с форма на ракета, изтеглено и перфектно адаптирано за бързи води. Покрито с петънца(около 100-130 върху всяка страна). Главата и е масивна,устата широка с многобройни остри малки зъби.

Голяма част от риболовците,  познават два вида Пъстърва – дивата(балканка) и питомните – (Американка и Дъгова). Съществуват и още няколко вида пъстърви: речна,езерна,морска и сивен.

 

Няколко думи за всеки вид:

 

Речна пъстърва

Речна Пъстърва

Окраската на този вид пъстърва се различава в зависимост от местата, които обитава.

Причината за тъмната окраска на речната пъстърва е, че тя обитава малки потоци течащи върху легла от гранит.  По светлите или посребрени риби се срещат в открити реки с пясъчно дъно. Гърбът и страните са посипани с многобройни черни точици и петънца с червеникъв цвят.

Размерът и теглото варират в зависимост то това колко е богат на храна даден водоем. Една речна пъстърва във варовикова равнина може да достигне до 3 кг. , в изключителни случаи 7-8 кг., докато една речна пъстърва от малко поточе не може да премине повече от 20-25 см.

Езерна пъстърва

Снимка на Езерна Пъсрърва

Тя е със  сребриста окраска, обсипана с черни точици. В някои големи езера , пъстървите могат да на надвишат 10 кг.

 

Морска пъстърва

Морска Пъсрърва

Тя е със същата окраска,  като тази на  езерната пъстърва. Размерите на морските пъстърви варират между 30-40 см. за малките екземпляри, и 1м. и тегло 10 кг. за големите.

 

Дъгова пъстърва

Дъгова пъстърваВ сравнение с речната пъстърва , тялото и е по-масивно и главата е малко по-малка. Гърбът и е зелен, с лек син оттенък, страните са светли с дъговидна лента по цялата дължина.

Многобройни малки черни точки по гърба , страните, също и върху перките на гърба и на опашката. Среден размер на една дъгова пъстърва е 30 см., но може да достигне и до 80 см. с тегло 6-7 кг.

Сивен

СивенПо форма и тяло много прилича на речната и дъговата пъстърва.

Окраската на Сивена е много колоритна, поради което се смята, че между пъстървите той е най-красив. Гърбът е маслинено зелен с тъмни тигрови ивици и петна. Страните са виолетови, напръскани с оранжеви или розови петна , а под тях има червеникава надлъжна ивица.

Може да достугне дължина 30-40 см. и 1 кг. тегло на петгодишна възраст. В Америка достига сравнително по-голяма дължина и тегло до 7 кг.

Разгледай тук нашите примамки за риболов на Пъстърва

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *