Loading

Как да хванем едра червеноперка

Риболовците смятат, че червеноперка с тегло около 1кг е голям екземпляр. Има уловени и по-големи червеноперки, но по принцип това е изключение. Затова дори 500 гр. червеноперка често се смята за едра за много реки и язовири.

Къде да търсим едрата червеноперка

 

Изборът на мястото за риболов на червеноперка е много важн.
Дълбочина – средна дълбочина 1,2 – 1,5 метра е напълно подходяща. При дълбочина на водоем с 2,4 метра, хубаво е да потърсим яма с дълбочина 3 метра. Едрата червеноперка много обича такова понижаване на дъното, вероятно във връзка с това, че там се събира много храна.
Скоростта на течението – Търсим място със сравнително слабо течение близо до основния поток. Едрата червеноперка определено обича места със слабо течение близо до водната струя.Червеноперката не обича препятствията, тинята, предпочита плътния пясък или чакъла.Ако ще ловим на река,тя трябва да е сравнително чиста, но не прозрачна.
Къде се крие червеноперката – много добри места за Риболов на едра червеноперка се намират точно под надвисналите корони на върбите и друга растителност. Растителността край брега също е удобно място за обитаване на червеноперката.
Любимата храна на червеноперката – обича да се храни сред корени, най-вече с насекоми.

Но не винаги тези признаци сочат, че на това място има червеноперка. Задължително трябва да проучим водоема. Задължително трябва да сме на брега на разсъмване. Това е най-подходящото време, за да открием червеноперката. За по-добро място може да се ориентираме по изпусканто струя от много дребни мехурчета в процеса на храненето.

Идеалните условия за риболов на червеноперка

Най-доброто време за риболов на едра червеноперка е есента. Най-подходящи условия за риболов в този сезон е, когато температурата на въздуха е примерно 7-12 градуса, облачно е и леко вали. Най-лошите условия на лова са при източен вятър, чисто небе, нощен замръз и дневна температура по-ниска от нулата.

Стръв

Хляб – Както всички знаем, че рибите обичат хляб, за червеноперката това е специалитет. И други видове стръв работят, но не толкова ефективно като хляба. Още щом той се появи в мястото на лова, едрата червеноперка започва да го изследва и се задържа с интерес около него.
Колко хляб можете да предожите на рибата като захранка има голямо значение. Вие трябва да привлечете червеноперката, но не да я насищате.

Захранка

Червеи – Като захранка може да се използва дребен червей. Накиснете червеите във вода за 20 минути преди захранването. След това ги изсипете в кофа и налейте вода. Преди захранването, изцедете червеите със сито. С чист червей може да се захранва само ако дължината на пръта не е повече от 8 метра и при голям опит в ловенето. Червеите могат да се смесят с пръст или захранка за студена вода. Това важи и за лов на дребна и средна като размер червеноперка.
За едрата червеноперка подходящо захранване е с ручейник.

 

Не пренебрегвайте булгура, запарената пшеница като захранка.

Целенасоченият риболов на едра червеноперка изисква от риболовеца не само отлична техника на захранването и владеене на такъма, но и психологическа настройка именно за такъв риболов.

Най-трудно се лови едра червеноперка на малка река. На такава река пробвайте да ловите на дълбоко място, като използвате за захранка шепа запарена пшеница или въобще не захранвайте. Захранката не е нужна, ако реката е богата на ручейник.
На малка река има смисъл да ловите на “лятна” мормишка. Изберете определено място и пробвайте мормишки различен цвят.

Що се отнася до техниката на лова, има едно нещо, което опитните риболовци добре познават. През лятото червеноперката предпочита плавната равномерна игра с малка скорост на вдигане на мормишката, но през есента тя реагира на бързото вдигане на примамката със спиране в слоя вода. По време на тези паузи става кълването. И това важи и за риболов на отичане и за стояща вода.

Ако ви провърви с времето, ловът на есенна червеноперка може да стане много увлекателен. Много риболовци предпочитат именно есенния риболов на червеноперка отколкото този през пролетта, през това вереме на годината е много трудно да се улови моментът на движение на червеноперката, а такъмът е доста примитивен. През есента всичко е обратно: нужен е чувствителен такъм, и ако мястото, което червеноперката обитава, е намерено, може добре да се полови.

Такъм за едра червеноперка

Най-добре за червеноперка подхожда дългата щека. Ако дължината на щеката не достига, е по-добре да се вземе такъм за далечно замятане. Плувката е закрепена в една точка по стандартна схема за разпределение на тежестта. Ако основната тежест се състои от верига от топчета, всички трябва да бъдат плътно прилепнали. Ако между тях има процеп, това задължително ще предизвика зацепване на такъма. Изискванията на щеката са да позволява ефективно да се държи примамката в точката на лова. На силно течение е добре да се използват плоски плувки.

Тактика за риболов на едра червеноперка

Най-добрият метод за риболов на червеноперка е използването на дънен такъм със стръв от парченце хляб, който лежи на дъното. Понякога се лови успешно и в слоя вода, но голяма част от времето едрата червеноперка събира храна по речното дъно.

Надявам се тази статия да е харесата и най-важното да ти е полезна! Ако искаш може да хвълиш едно око на нашият онлайн магазин.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *