Loading

Риболов на Фидер  не е само мързеливо замятане на хранилката и чакане нещо да се случи, както си мислят повечето риболовци.
Риболовът на Фидер е много успешен метод, с който се хваща много риба, а и позволява да се лови на участъци, недостижими за другите похвати.

ТОЧНОСТ

Точността е най-важното нещо, което трябва да постигнете при риболова на фидер. Трябва да бъдете точни през цялото време и да мятате фидера в малък радиус дори и на голяма дистанция. Много големи майстори на фидер риблова споделят,че риболова “на клипс” е най- работещият за по голяма слука.
Причината за това е проста – така се хваща повече риба, защото замятанията се концентрират на малка площ и рибата знае къде да чака за следващата порция храна.

Хитринки свързани с точността при риболов на ФИДЕР

* За да определите на каква точно дистанция да застопорите влакното, трябва да сложите оловна тежест с тегло като на фидера, на края на линията, по този начин се установява колко трябва да бъде желаната дистанция.
* Друга полезна хитринка е да монтирате стопер на основното влакно точно зад клип­са на шпулата. Така, ако по някаква причина ви се наложи за освободите влакното от клипса, ще знаете винаги къде да го застопорите отново без да гу­бите време в безсмислено търсене на предишната дистанция.

КАКВА ФИДЕР ХРАНИЛКА ДА ИЗБЕРЕМ?

Изборът на хранилката зависи от това къде и какво ще ловите, а за размера – колкото е по-голяма рибата, толкова по-голямя е и хранилката.
Телената хранилка е добра за по-плитки водоеми, защото конструкцията й предполага, че захранката ще излезе от нея почти веднага след удара с повърхността на водата. Хранилките с пластмасово тяло и отворени краища са по-подходящи за по-дълбоки водоеми, защото липсата на дупки задържа захранката докато хранилката не падне на дънот.
Хубаво е и да имате една много голяма хранилка, с която да направите легло от захранка на избраното място преди да започнете същинския риболов.

МОНТАЖЪТ на Анди Финдлей

Той твърди, че използването на фикисран фидер винаги е за предпочитане, защото по този начин се постига самозасичане на рибата и категорична индикация по върха на пръчката.
Също така е добре в началото на повода да се прави усукан клуп с дължина 5 см, който освен че действа като рамо и предотв­ратява заплитания, действа и като амор­тисьор, предпазващ възела от късане.

Самата линия се прави много просто:

– Връзвате вирбел с карабинка на края на основното влакно и за вирбела закачате хранилката и повода с куката. Важното тук е да сложите първо повода и едва след то­ва да закачите хранил­ката, но с “гръб” към повода, за да не се трие в него.

 

А) прегънете влакното и направете ма­лък клуп в края с двоен възел;

Б) на полученото клупче no-късно ще привържете повода;

В) усучете двете успоредни влакна – основното и останалия от повода край, въртейки двата края в различни посоки;

Г) когато усучете 10-15 см направете нов двоен възел.

КАКВИ КУКИ СА ПОДХОДЯЩИ?

Когато стане дума за размера на куката, особено при монтаж “на косъм”, той трябва да е малък.
Малката кука е по-лека и по-лесно влиза в устата на рибата, а и малките куки винаги са по-остри.
На косъм можете да закачате не само царевица, но и тесто и подхранка, стига да използвате верния подход.

КАК ДА ПОЗИЦИОНИРАМЕ ПРЪЧКАТА?

Не винаги е необходимо прътът да сключва прав ъгъл с влакното, защото понякога това не е лесно да се постигне поради обрасли или каменисти брегове, където поставянето на стойката не е лесно. 
Доста по-остър ъгъл е достатъчен да регистрирате кълването, а и така не се налага да се въртите настрани, за да следите върха. Можете почти да насочите пръта към мястото, където ловите. Така няма да местите върха когато ловите фиксирано за шпулата влакно, защото веднъж паднал във водата фидерът трябва да остане на място. Най-важна обаче си остава практиката – това е единственият начин да станете добри във фидер риболова. 
Приложете тези правила следващия път и ще видите, че ще хванете повече риба!

Кликни ТУК 👉  Едно полезно видео за монтаж на метод фидер от Анди Финдлей

И ТУК 👉 Едно полезно видео за риболов на Фидер “5 Стъпки за повече риба”

 

Ще се радвам да споделиш дали тази статия ти е харесала. Може да разгледаш и нашият магазин.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *