Loading

Риболов на Язовир Доспат

Язовир Доспат е разположен в западната част на Родопите и заема площ от 18,3 квадратни километра, което го прави един от най-големите в страната.
Той е построен на река Доспат, също наричана Рата, Сура, Доспат дере и Доспатска река.
Водите му са обитавани от кефал, пъстърва, каракуда, червеноперка, костур и шаран. Пуснат е в експлоатация през 1967г. Там често се провежда национален фестивал на Пъстървата, като риболовците имат шанс да премерят опита си.
Любителите на тази риба, имат шанс да я преследват целогодишно – зимата на дупка, а лятото на плувка, влачене и бомбарда.
Както всеки риболовец знае – правило номер едно за успех е пазенето на тишина и спокойствие. Това може да се окаже трудна задача, тъй като язовир Доспат през лятото е изключително посещавано място от риболовци и къмпингуващи.

 

Риболовците на язовир Доспат са забелязали, че е характерно след като хванете няколко риби да последва затишие известно време, след което отново няколко наведнъж. Преди няколко години имаше случай на скъсана садка, което превърна за известно време язовира в рай за риболовците.

Ето и нашите ТОП 4 съвета за риболов на язовир Доспат:

* Риболов през пролетта – Пръта ти трябва да бъде до 4 метра, дълбочината около 1,20-1,50 метра, а разстоянието от брега – 7-8 метра. Мястото трябва да бъде тихо и спокойно, а брега полегат. Започваш с плувка 0,5 грама, кука16-18 номер, повод0.8 – 0.10мм, а подходящо влакно би било 0.12-0.14мм. Ако усетите, че рибата не е малко, пробвай с по-голяма кука и по-тежка плувка. Тази система е най-подходяща през ранното лято и пролетта. Ако във водата има риба – успехът ви е гарантиран.

* Риболов през лятото – През лятото броят на риболовците край Доспат се увеличават значително. През този период на годината, по-голям успех ще имаш, ако търсиш рибата навътре, където тя е по-спокойна, а водата по-студена.
В този случай е подходящ лова с болонезе. Дълбочината трябва да е около 5 метра, а дистанцията в по-голям обхват – от 7 до 20 метра. За захранка може да опиташ слепен червей, а също и кус-кус и от по-едрите гранули. Изберете плувка между 1,5 и 3 грама, според това на каква дистанция замятате, атмосверните условия, дълбочината и кълването на рибата. Нека куката ви да бъде номер 12-14. Ако си фен на Английския риболов(риболов на дъно) е много важно дистанцята да е между 30 и 40 метра
* Английски риболов – Когато брега е осеян с риболовци най- добрия метод е Английският Риболов, при него плувката трябва да бъде около 10 грама, а основното влакно – 0.14-0.16.
* СТРЪВ – И не на последно място ще споменем и Стръвта, тя е много важна част за слуката на даден водоем. Ние сме установили, че на Доспат кълве най-много на кус-кус, червеи и гранули.
Задължително условие за добър риболов е правилно подбраната подхранка- ако използвате гранули, трябва да се съобразите с дълбочината на мястото. Възможен избор са също кус-кус и червеи.
Кус-кусът най-често се разбърква с далак или кръв, или се оцветява. Подхранването е добре да бъде правено с прашка. Стръвта трябва да се подава системно,за да може да събираме повече риби на хранителното петно.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпробвай различни видове стръв, всеки път рибите взимат по различен начин.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *