Loading

Видове риболов на Пъстърва

Както  знаем всички говорят, че пъстървата е хитра и на практика нейния риболов е много труден. Това не е точно така, защото  тя е плашлива риба,и чака  постоянно в засада в своите ловни територии. При наличие на чуждо присъствие, много бързо може да избяга, но не може да се твърди, че наистина е трудно да бъде измамена.

Има само едно изключение –  на местата, където се практикува оживено риболова, пъстървите се научават да различават различните видове стръв и по-големите риби стават не хващаеми освен в кратките периоди на хранителна лудост. Съществува добре изградена йерархия при пъстървите – няма нищо случайно във факта на разпределение на рибите по сектори във водоема.

Най-добрите места и убежища са винаги заети от най-големите пъстърви, останалите от по-малките.

Като риба от бързите води, пъстървата винаги се държи с глава срещу течението, с изключение когато има контра-течение, където точно се позиционира с глава по посока на течението.

 

Ето и начините, които ние знаем за риболов на Пъстърва:

 

Риболов с естествена стръв

Това е най-популярният метод на риболов на пъстърва, който е приет за основен и изисква познания за храненето на пъстървата през цялата година.

Риболовецът, практикуващ с естествена стръв, стига до нивото за добър улов, независимо от обстоятелствата и сезона ( а това – живата стръв го позволява ).

Риболов с изкуствени примамки

Този вид риболов е с много широк спектър и е трудно да се обясни с няколко изречения. Трябва да се експериментира с многобройните видове изкуствени примамки, като блесни , воблери , клатушки , силикони и др.

 

Блесните са едно универсално и лесно за използване оръжие за риболов на Пъстърва. Просто ги мяташ и въртиш равномерно.

Те трябва да са с издължено листо което им помага да работят добре в течения и бързей, но поради факта, че не са особено тежки по-бързата вода ги вдига доста на високо и понякога е невъзможно да ги водим близо до дъното, а както се знае доста често примамките трябва да се водят именно там за да предизвикаме атака.

Относно цветовете:

  • Златисти и сребристи с червени точки – това са класическите цветове за една блесна
  • Черното –  работи добре в много бистра или в мътна вода.
  • Зеленото и Розовото – Дават добри резултати 🙂
  • Размерите е препоръчително да са от 0 до 2ри номер.

Клатушката – тук може много да се експериментира от към цветове и проводка – оставяме това на вас 😉

Воблери – хубаво е да имате воблери които наподобяват цветовете на пъстървите

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне по един воблер в цвят американка, балканка и дъгова пъстърва. От нашият опит може да кажем, че воблерите с жълтиникав цвят също много дразнят пъстървите.

Препоръчителните размери на Воблерите са от 3 до 7 см . Може да ползват и по-големи воблери от рода на 8-10см , но те са за трофейни пъстърви.

Риболов на Муха с Шнур – тук може да се напише отделна статия. (напишете долу в коментарите ако искате да напишем статия и за този риболов)

Риболов с малка рибка – тази техника е много често забравяна от риболовците   на пъстърва. Тя е супер ефикасна, а в някои случаи, е единствения начин да се улови голямата хищна пъстърва. Най-добрите за целта малки рибки са елешката ( но не винаги е възможно да ги подсигурим ). Малките кротушки, също така карагьоза и малкото кленче могат да ни бъдат от полза.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *