Loading

Очила за Риболов. Какви да изберем?

Последно време всеки известен риболовен бранд си има серия Очила за риболов и това не е случайно,защото в риболова очилата са не само средството с което вижда по-добре във водата или ни пази от жаркото слънце. Очилата са и предпазно средство особено в Мухарския и Спиниг Риболова!

В тази статия ще споделим, защо според нас очилата за риболов са задължителен аксесоар в риболова, видове цвето на плаки и как те рабоят за нас, скъпи или евтини. Ако и ти си пред тази дилема те съветвам да отделиш малко време да прегледаш тази статия. Мисля, че ще те ориентира какво точно да търсиш.
Започваме с Няколко Примера, защо очилата са задължителни по време на риболов.

✅ Любителите на шнура и мухата, решили да уловят няколко пъстърви, трябва да  да узнаят техните скривалища, оставайки скрити.
✅ Същото нещо  важи и за  спинингистите които се опитват да надхитрят някоя едра щука, скрита между стеблата на водните лилии.
✅ Риболовците на Мирини риби трябва да се прикриват между крайбрежната разтителност, за да забележат излезлите на повърхността кленове и шарани.

Поларизационните слънчеви очила са незаменим аксесоар за всеки риболовец, тъй като освен че предпазват очите слъцето, те изострят зрението и позволяват по- добра видимост във водата и най-важно пазим очите от нежелани инциденти.

Как да познаем поларизационните очила от останалите?

Когато разглеждаш очила за риболов в магазина, погледни хоризонтално през два чифта очила.  Погледни вторите очила през първите под ъгъл от 90 градуса.
Ако отражението на зоната около очите върху вторите очила представлява тъмно неясно петно, значи и двата чифта са поларизирани.
Ако видим различен от черния цвят отразен от някой от моделите, трябва да сме сигурни, че такъв филтър липсва.

Отговорност за поларизационния ефект носи филтрово фолио с дебелина само 0,10 милиметра. Такава му е стандартизираната формула в днешното индустриално производство. Разположението му се намира между два изключително тънки слоя оптично стъкло или някой друг съвременен материал.

Скъпи или Евтини – Въпросът, който си задава всеки!

Поларизационните слънчеви очила  се предлагат с всякакви форми подхождащи и на най-претенциозните клиенти.
Цената варира от 20 лв. до 500 лв. зависимост от тяхното качество.
Големите и известни браднове продават модели и с регулирана оптика за влошено зрение.
Всъщност най-изгодно излизат по-евтините модели, които с наличието на поларизационен филтър изпълняват своето предназначение.

ВАЖНО!!

Ако искаш и да шофираш с тези очила, които си избрал за риболов е препоръчително да са до Категория 3 ,защото очила с по-висока категория не са препоръчителни за шофиране.

И един ХАК , който често подценява – В горещото време, когато слънцето грее безпощадно, наличието на шапка С козирка допълнително, изостря зрението в съчетание с очилата, спираща отгоре директните лъчи.

Принадлежности

Предполагам се досещаш, какви принадлежности са ти нужни, за да си осигуриш по-дълъг живот на очилата и по- добра видимост.
Най- полезна функция изпълнява микрофибърната кърпичка за почистване на стъклата.
Тънкото шнурче, вързано към двете страни на рамката също е едно много полезно аксесоарче, което ви позволява бързо боравене, поставяне и сваляне на очилата. Както и ги защитава от падане .
И не на последно място по важност е калъфчето за очила. Много ако ще си транспортираме в раница или чанта.

И НАЙ – ВАЖНОТО – КАКЪВ ЦВЯТ да си Избера! 

Да, това е най – честия проблем при избора на очила.
Има светло кафяви и тъмно кафяви, има  сиви, има  сиво-синкаво, има  светло жълт, има  ‘амбър’ – жълто златист, има сини, има зелени, има розови, има червено – до оранжево.

Приеми, че всички други параметри са еднакви – UV, поларизация, защита от надраскване ….. Да, ама какъв цвят? Ето сега ще ти сподеlя какво научихме ние по този въпрос.

– Тъмно 🤎 дават предимство при силно слънце и на открити пространства от брега. Обикновено, това са очилата за през деня през слънчевите летни дни в часовете след 9:00 ч. до към 17:00 ч., когато слънцето е много силно.
– Светло 🤎 очила с успех се използват през деня на реки, при които има висока растителност по брега и реките не са много дълбоки. Добри са и за затворени водоеми, в които се лови на плитките участъци. Много добре се очертават дъна и релеф, които са в кафявата гама.

– Сивите стъкла са перфектни за затворените водоеми при риболов през деня (зависи от плътността на сивото), но при по-слаба осветеност – когато има прошарени облаци и слънцето не е толкова силно. Добри са и в ранните сутрешни и вечерните часове при хубаво време. Добри са и за сенчестите места по реките.
– 💛 стъкла: Те са идеални за дните, в които има облаци и слаба светлина (няма слънце). Добри са и в ранните сутрешни часове, когато има мъгла над водната повърхност. Просто са перфектни за тази цел.

Да, ама ако искате да ги използвате прри слънчево време – просто няма да стане.
Може и да си повреди човек очите в слънчево време на силна светлина, а и ефекта е слаб.
– 🧡 Амбъра (златисто-жълтите): Това за мен са едни от задължителните очила, които всеки мухар и спинингист трябва да има в джоба си!
И точно за този цвят, когато се прави избор (лично мое мнение), трябва да се вземат очила, с които не трябва да се прави компромис.

Защото това е цвят, който “усилва” силната светлина, същевременно способства за получаването на възможно най-добрия контраст между предметите спрямо останалите цветове, но и силно зависи (за очите) от осветеността

– 💚 Зелените стъкла: Това са най-неефективните за мен като цвят очила, спрямо останалите цветове. Този цвят аз съм го зачеркнал от моя списък – специално като цвят за очила за риболов. За други цели – спорт, шофиране… може и да вършат работа, но за риболов – Не.

Всички други цветове (розово, синьо, прозрачно бяло, оранжево и нюансите им) са вариации на тема микс между горните варианти и ефекта при тях е по-слаб.

ОБОБЩЕНИЕ

Трябва да знаеш все пак , че за различните условия на риболов са необходими различни по цвят очила. Няма универсални такива само един вид, дори и да струват 1000 евро.
За облачно – един цвят.
а слънчево – друг.
За разсъмване и за залез – трети.
Но ако трябва да съм практичен и да балансирам нещата, трябват минимум два вида цвят:
Сиви (най-универсални спрямо другите цветове)
и
Амбър (златисто-жълти).
При възможност – и едни кафеви.
Това изчерпва на задоволително ниво всички комбинации.

Ако статията ти е харесала и си търисш слъчеви Очила може да погледеш Очилата Scierra Street Wear 

Или Scierra Wrap Around

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *