Loading

Не са малко Риболовците, които харесват речният риболов пред язовирите. Тръпката и майсторлъкът тук си казват своето.

И сега ще споделя с вас…..

…Трите Тайни за риболов на река

Всъщност тайните, които винаги гарантират добър улов са само три.

Място, място и пак място. 🙂

От решаващо и много важно значение за слука, е какво място ще изберем според това, къде най-вероятно обитава рибата.

Да откриеш правилното място не е толкова лесна работа. Необходими са сериозни знания в областта на аквакултурите. И тук не става въпрос само да се открият обещаващи добър улов места по течението на реката, макар това, разбира се, да е първата стъпка.

Също така значително важно е къде се подава стръвта и по кое време. Тези фактори са много важни и обикновенно повечете рибоовци не се съобразяват с тях и нямат добра слука.

Кое прави едно място добро за риболов?

Това зависи както от вида риба, която искаме да ловим, така и от сезона и от самото място.

 По-големите риби не обичат да плуват дълго време срещу силно течение и предпочитат води с малки колебания в течението. Големите риби плуват близо до дъното на реката, където предпочитаните от тях бавни води се срещат с бързите води, които носят парчета храна.

От тази позиция те могат да си осигурят храна от преминаващото наблизо бързо течение. Това са отсечките, на които рибарят трябва да хвърли стръвта. В идеалния случай на мястото, където се срещат бързото и бавното течение, по повърхността на водата има водовъртежи, които посочват на риболовеца, че мястото е добро. Такива места са примерно вътрешните завои на речните извивки.

През зимата, когато става студено, рибите предпочитат дълбините и вировете, където са защитени от внезапни промени в температурите.

През лятото рибата се разпределя по цялата река, тъй като тогава в целия водоем отново има на разположение естествена храна. През летните месеци рибите предпочитат вода, обогатена с кислород. Ако любимата ви река има бент, при горещо време това е едно особено добро място за риболов. Кой ли не е ловил на бент…

Чистотата на водата също е от значение.

 В кристално чиста вода рибите виждат също толкова добре, колкото и вие тях. На такива реки трябва да се действа предпазливо, внимателно и тихо.

За предпочитане е да се потърси добре обрасъл бряг с храсти и дървета, чиито клони стигат до водата, макар че мнозина от рибарите търсят чистия бряг, за да могат по-добре да замятат. Като алтернатива можем да хвърлим въдицата и над клони и храсти, които образуват естествената преграда на водата. На такива места хвърляйте по-близо до брега. Може да сте сигурни, че рибата прекарва дните си там.

Всеки знае че когато вали дъжд обикновенно риболова е по- силен, и това не е случайно.

 Когато вали, дъждът размътва реката и дава на рибите прикритие, което те нямат в бистра вода. Сега те плуват без страх на дневна светлина. При това използват повече енергия, за да плуват срещу течението и бързо огладняват.

Ако си опитен риболовец, вероятно знаеш,че трябва да изчакаш високата вода да се отдръпне и да започне да се избистря,таке че да виждаш на няколко сантиментра по водата.

В този случай се използва лесно забележима и ароматна стръв. Тъй като рибите не виждат много добре в мътна вода, те трябва да се осланят повече на обонянието си, за да намерят храна. Но риболовецът, който има знания, знае какво да прави. Нали от тук идва и поговорката “как се лови риба в мътна вода”.

Но всяка река си има своите особености. Едно е да ловиш на Янтра, друго на Искър, трето и четвърто на Струма или Тунджа. За това, ако ловиш на непозната за вас река не е лошо да се посъветваш с местните жители.

Хубаво е, че днес повечето от големите реки в България се изчистиха и са прекрасно място за риболов. Остава само да си подберем мястото или сами да си го направим и разбира се да го захранваме и подържаме, докато някой не ни изпревари и седне наготово. Но какво да се прави и това го има в риболова. За това не забраваяй да носиш със себе си брадва и лопата , когато ходиш на ново място било то на язовир или река,защото мястото за риболов е най- важно!

Надявам се, тази статия ще ти помогне поне малко за повече слука по реките.

Ако имаш нужда от помощ съвет си добре дошъл да ни пишеш или да се обадиш. Ако ти трябват риболовни принадлежности може да разгледаш магазина ни!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *